Go back to Homepage

Categories

#UCLanians BlogLatest NewsLaw AcademySchool NewsSeminars & EventsUncategorizedProfessional Short Courses

Month

Year

Latest News

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η πολιτική συζήτηση «Μπροστά στη λύση του Κυπριακού;» από το Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η πολιτική συζήτηση «Μπροστά στη λύση του Κυπριακού;»  από το Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015 η πολιτική εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Μπροστά στη λύση του Κυπριακού;» στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, με την αξιόλογη διοργάνωση και επιμέλεια της ομάδας του Πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσημοι προσκεκλημένοι με ομιλητές τους Κον. Νίκο Τορναρίτη, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο ΔΗ.ΣΥ, Κον. Στέφανο Στεφάνου, Μέλος Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και Κον. Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστήμων Πανεπιστημίου Κύπρου. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Κος. Διονύσης Διονυσίου, δημοσιογράφος και Σύμβουλος Έκδοσης της εφημερίδας Πολίτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο υπερσύγχρονο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, στην περιοχή Πύλας, Λάρνακας, ένα δικοινοτικό πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης Ε/Κ και Τ/Κ, γεγονός που τονίστηκε και από τους δύο Κοινοτάρχες στους χαιρετισμούς τους, τον Κον. Σίμο Μυτίδη και τον Κον. Nejdet Enver.

Ο Νίκος Τορναρίτης στην ομιλία του μεταξύ άλλων μίλησε για την ανεπανάληπτη συγκυρία που προσφέρεται αυτή τη στιγμή για επίτευξη λύσης του κυπριακού. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ επέλεξε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι «σήμερα υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία Κυπρίων, που αναζητεί τον ποιοτικό δημοκρατικό διάλογο για το μέλλον». Συνέχισε, ότι  «Οι πολίτες δεν αγνοούν τις δυσκολίες, γνωρίζουν ότι υπάρχουν διαφορές και ότι θα τις βρούμε μπροστά μας. Υπάρχει όμως μια ισχυρή θετική πολιτική συγκυρία που χρειάζεται να την αξιοποιήσουμε». Κατέληξε ότι «είναι η πρώτη φορά που πάει να σπάσει η αίσθηση ότι το Κυπριακό είναι ένα άλυτο πρόβλημα».

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου με την σειρά του μίλησε για την παραδειγματική σημασία που έχει η περιοχή της Πύλας γενικά στην όλη προσπάθεια για λύση του κυπριακού τονίζοντας ότι «τόσα χρόνια έπρεπε να προετοιμάζαμε την κοινωνία για λύση του κυπριακού και αυτή η κοινωνία, τόνισε, δεν ήταν καλά προετοιμασμένη γι’ αυτό και υπάρχουν πάντοτε διαφορετικές αντιδράσεις». Πρέπει κατέληξε «να κάνουμε την Κύπρο μια μεγάλη Πύλα».

Τέλος, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ μιλώντας και στις δυο γλώσσες (Ελληνική και Τουρκική) τόνισε ότι αυτή τη στιγμή  μπορούμε να κάνουμε μια νέα προσπάθεια, αφού όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε όντως σε πολύ καλό δρόμο αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις παραλείψεις που διέπραξε η μία πλευρά έναντι της άλλης. Τόνισε ότι «το Κυπριακό δεν είναι θέμα παραχωρήσεων και υποχωρήσεων αλλά θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και δεδομένης της αυτόματης μετάφρασης και στις δύο γλώσσες (ελληνικά-τούρκικα) υπήρξε ένας ουσιαστικός διάλογος με διάφορους προβληματισμούς και εισηγήσεις.  

Καταλήγοντας, το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές, τον συντονιστή αλλά και το κοινό που παρευρέθηκε και συνέβαλε στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ως Πανεπιστημιακό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θεωρεί υποχρέωση και καθήκον την ουσιαστική εμπλοκή και συνεισφορά στην ανοικοδόμηση ενός εποικοδομητικού και αντικειμενικού διαλόγου τόσο για θέματα ουσίας όσο και για τις γενικότερες θεματικές που προβληματίζουν και υπάρχουν γύρω από το θέμα του κυπριακού ζητήματος.

 

 

Date