Go back to Homepage

Categories

#UCLanians BlogLatest NewsLaw AcademySchool NewsSeminars & EventsUncategorizedProfessional Short Courses

Month

Year

Latest News

Μαθαίνοντας για την Κλιματική Αλλαγή

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, διοργάνωσαν την τελετή λήξης του προγράμματος «Μαθαίνοντας για την Κλιματική Αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε σε δημοτικά σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας κατά τη σχολική χρονιά 2021 – 22.

Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία αφενός να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ευαισθητοποιηθούν όσον αφορά την Κλιματική Αλλαγή και αφετέρου να επιχειρηματολογούν. Μαθητές 6 τμημάτων των Δημοτικών σχολείων Μακεδονίτισσας Γ΄ και Λακατάμειας Στ΄ – Αγίου Στυλιανού, έλαβαν μέρος σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στηρίζεται στην αλληλεπίδραση των μαθητών και τη χρήση της τεχνολογίας, και είχε ως σκοπό του την προώθηση του επιστημονικού γραμματισμού και της κριτικής σκέψης για καλύτερη κατανόηση του προβλήματος της Κλιματικής Αλλαγής και εξεύρεσης τρόπων αντιμετώπισής της.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης ο Δρ. Κλεάνθης Νικολαϊδης, Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας παρουσίασε το παγκόσμιο κλίμα και την εξέλιξη του, τα αίτια και τα αποτελέσματα της Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και τη σχέση του παγκόσμιου κλίματος με την εξέλιξη του πλανήτη μας. Κλείνοντας ο Δρ. Νικολαϊδης τόνισε ότι «ο σωστός προγραμματισμός στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, η οικολογία και οι εφαρμογές της, η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση, είναι σε θέση να επιλύσουν βιώσιμα το πρόβλημα, σε βάθος χρόνου».

Στη συνέχεια η Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus Δρ. Καλυψώ Ιορδάνου, που σχεδίασε και συντόνισε την εφαρμογή του προγράμματος, παρουσίασε δεδομένα που αποκαλύπτουν την αποτελεσματικότητα του στην προώθηση τόσο της μάθησης στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής, όσο και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματολογίας, ιδιαίτερα της ικανότητας των μαθητών να χρησιμοποιούν επιστημονικά στοιχεία για να τεκμηριώνουν τα επιχειρήματά τους. Η δεξιότητα αυτή, τόνισε η Δρ. Ιορδάνου, είναι μείζονος σημασίας ιδιαίτερα στην εποχή μας, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως η εποχή της «μετά-αλήθειας», με την άνθηση θεωριών συνομωσίας και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στην επιστήμη.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαρίστησαν τόσο το Τμήμα Νέων του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού όσο και το Πανεπιστήμιο UCLan Cyrpus για την ευκαιρία που έδωσαν στα παιδιά. Η επιχειρηματολογία είναι μια από τις θεματικές ενότητες διδασκαλίας των μαθητών και αυτό επιτεύχθηκε με ένα πολύ διαφορετικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο μέσα από τα πρόγραμμα.

Τέλος αριθμός μαθητών που ήταν παρών στην εκδήλωση εξέφρασαν αισθήματα χαράς που τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αφού αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας οι δράσεις τους ήταν πολύ περιορισμένες.

Date