Go back to Homepage

Categories

#UCLanians BlogLatest NewsLaw AcademySchool NewsSeminars & EventsUncategorizedProfessional Short Courses

Month

Year

Latest News

Τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

Τελετή εγκαινίων του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 16 Ιουνίου, τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus στη Λάρνακα από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Την τελετή τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, βουλευτές της επαρχίας, ο Δήμαρχος Λάρνακας, κοινοτικά συμβούλια της επαρχίας και εκλεκτά μέλη της πολιτικής, πολιτειακής, εκκλησιαστικής και ακαδημαϊκής κοινότητας του τόπου. Τον καθιερωμένο αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την λειτουργία του Πανεπιστημίου και εξέφρασε την ελπίδα για την ανάπτυξη και εξέλιξή του σε ένα  σπουδαίο και ποιοτικό ίδρυμα.

«Η πανεπιστημιακή ανάπτυξη της Κύπρου αποτελεί για την παρούσα κυβέρνηση αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας.  Η επέκταση της ανώτατης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στους τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, των εξειδικευμένων θεμάτων και των σύγχρονων αναγκών του τόπου, τροφοδοτεί τις παραγωγικές δυνάμεις με προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό και περιορίζει τις διαρροές αξιόλογων Κύπριων επιστημόνων προς το εξωτερικό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της οικονομίας, από τη μια, και η ανακάλυψη των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, από την άλλη, καθιστούν ακόμα πιο επιβεβλημένη την ανάπτυξη της Ανώτερης  Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αντιμετωπίζουμε την επένδυση στην παιδεία ως κορυφαία παράμετρο κοινωνικής και οικονομικής αναβάθμισης και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο, στο μέτρο των  οικονομικών μας δυνατοτήτων, τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τους φοιτητές στις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνεργασίες με Δήμους, Κοινότητες, Επιχειρήσεις και Πανεπιστήμια στην Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ανατολική Μεσόγειο,  στην Μέση Ανατολή και αλλού που έχει συνάψει το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus καθώς και στο Μνημόνιο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο προνοεί τη συνεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon2020, την ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού καθώς και τη συνεργασία στην έρευνα και στην ανάπτυξη διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών.

«Είμαι σίγουρος ότι το UCLan Cyprus θα υλοποιήσει το όραμα που έθεσε για τη συνολική ανάπτυξη των φοιτητών του, δίνοντας πάντα έμφαση στις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους στο δύσκολο και ανταγωνιστικό σύγχρονο περιβάλλον», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Φλώρος Βονιάτης ανέφερε ότι το κόστος του έργου μέχρι σήμερα, μαζί με τον εξοπλισμό, ξεπέρασε τα 38 εκατομμύρια ευρώ και διαβεβαίωσε ότι «το ταξίδι του UCLan Cyprus προς την δική του Ιθάκη δεν σταματά εδώ.Το δεκαετές στρατηγικό πλάνο προβλέπει την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων σε γη που ήδη ανήκει στο UCLan Cyprus σε μια πανεπιστημιούπολη χωρητικότητας δέκα χιλιάδων φοιτητών που εκτός της αναγκαίας υποδομής, θα περιλαμβάνει Κέντρο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών, Κέντρα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ξεχωριστή Βιβλιοθήκη, μεγάλο κεντρικό πάρκο και τους χώρους εστίασης και αναψυχής. Το πανεπιστήμιό μας λειτουργεί κάτω από την ακαδημαϊκή ομπρέλα του UCLan Αγγλίας αλλά ταυτόχρονα ελέγχεται ακαδημαϊκά και λειτουργικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η μοναδική αυτή συνέργεια αντικατοπτρίζεται στο πτυχίο του UCLan Cyprus το οποίο φέρει την υπογραφή του Πρύτανη του UCLan Αγγλίας και του Πρύτανη του UCLan Cyprus. Είναι το μόνο Πανεπιστήμιο στην Κύπρο, ίσως και στην Ευρώπη, όπου όλα τα πτυχία του αναγνωρίζονται πλήρως από τις αρχές Ελέγχου Ποιότητας και του ΗΒ και της Κυπριακής Δημοκρατίας ταυτόχρονα, δίνοντας ένα πολύ δυνατό πλεονέκτημα στους απόφοιτούς του στη δύσκολη και πολύ ανταγωνιστική αγορά εργασίας», εξήγησε ο κ. Βονιάτης.

Κατά την διαρκεια της τελετής ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας έκανε τα αποκαλυπτήρια πλακέτας ενώ παρέλαβε από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Melinda Tan το σκήπτρο του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus ως δώρο. Στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου για τις οποίες εξέφρασε τον ενθουσιασμό του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μονόλεπτη σιγή εις μνήμη του τέως υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου, ο οποίος ήταν ο πρώτος πολιτικός που επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο και υποστήριζε ένθερμα την λειτουργία του.

Date