Go back to Homepage

Categories

#UCLanians BlogLatest NewsLaw AcademySchool NewsSeminars & EventsUncategorizedProfessional Short Courses

Month

Year

Latest News

According to EY Cyprus, a large development is being shown on Higher Education.

It is a very big challenge for the State, to further strengthen and secure, through incentives, the Higher Education. An area that has very significant prospects, as evidenced by the research carried out by the Department of Counseling Services of EY Cyprus and presented by Capital Today’s latest research, along with the suggestions made by academics and other contributors of the Universities, who highlight important issues that concern the Higher Education system.

Μεγάλη ανάπτυξη παρατηρείται στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Cyprus.

Πολύ μεγάλη πρόκληση αποτελεί για την Πολιτεία, καθώς και για όλους τους αρμοδίους φορείς, η περαιτέρω ενίσχυση και η διασφάλιση, μέσω παροχής κινήτρων, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τόπου. Ένας τομέας, ο οποίος καταγράφει πολύ σημαντικές προοπτικές, όπως διαπιστώνεται και μέσα από την έρευνα που διενήργησε το τμήμα Συναλλακτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου και την οποία παρουσιάζει το Capital Today στο αφιέρωμα, μαζί με τις εισηγήσεις ακαδημαϊκών και άλλων παραγόντων των Πανεπιστημίων, οι οποίοι αναδεικνύουν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την τελευταία δεκαετία και ειδικότερα μετά την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπήκε σε μια νέα τροχιά, αφού δημιουργήθηκαν νέα Πανεπιστήμια και σε άλλες πόλεις εκτός από τη Λευκωσία. Η πορεία που ακολούθησαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν και συνεχίζει να είναι ανοδική, αποκτώντας πρόσβαση σε φοιτητές του εξωτερικού. Ήδη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός φοιτητών και κυρίως φοιτητών από την Ελλάδα, οι οποίοι επιλέγουν την Κύπρο για τις σπουδές τους. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά πλεονεκτημάτων που συνδυάζει η Κύπρος, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ανταγωνιστικότητά της που είναι τα αναγνωρισμένα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, οι ποιοτικές υπηρεσίες, οι άρτιες εγκαταστάσεις, τα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκά προγράμματα, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Στα συν θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς το ότι το νησί θεωρείται ένας ασφαλής προορισμός με καλό κλίμα, μικρές αποστάσεις κ.ά. Όσον αφορά το φοιτητικό ρεύμα από την Ελλάδα, αξίζει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, την περίοδο 2015-2016 από το σύνολο των 17.601 ξένων φοιτητών οι 11.101 ήταν φοιτητές από την Ελλάδα.

Η πορεία σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το σύνολο των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ανήλθε στους 44.446 φοιτητές εκ των οποίων 35.551 φοίτησαν σε Πανεπιστήμια και 8.895 σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου,το σύνολο των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 ανήλθε στους 40.347 φοιτητές, ενώ το 2014-2015 έφθασε τους 37.166 φοιτητές. Τρία χρόνια νωρίτερα, δηλαδή την ακα δημαϊκή περίοδο 2013-2014, το σύνολο των φοιτητών στην Κύπρο ανήλθε στις 33.674, ενώ την περίοδο 2012-2013 ήταν στις 31.965. Το 2011-2012 οι φοιτητές που σπούδαζαν στην Κύπρο ανήλθαν στις 31.772 και το 2010-2011 ελαφρώς πιο πάνω, στις 32.118.

Εξ  Αποστάσεως Εκπαίδευση 

Δυναμικά στην αγορά των προγραμμάτων σπουδών με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης φαίνεται να εισέρχεται η Κύπρος, η οποία σε αυτόν τον τομέα λόγω των αγγλόφωνων προγραμμάτων μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες, ανταγωνίστριες χώρες του εξωτερικού. Πλέον, η μέθοδος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική, αφού αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν με αυτόν τον τρόπο είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο πτυχίο ή και για μεταπτυχιακές σπουδές. Έτσι αρκετοί σπουδα- στές μπορούν να συνδυάσουν σπουδές με εργασία ή σπουδές στο εξωτερικό χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ατόμου. Εξάλλου, στη σημερινή εποχή, η εξ αποστάσεως εκπαί- δευση έχει να διαδραματίσει και έναν άλλο, σημαντικό ρόλο που έχει να κάνει με τη «Διά βίου μάθηση». Σε ό,τι αφορά στους σπουδαστές που επέλεξαν να φοιτήσουν με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την ακαδημαϊκή περίοδο 2016-2017 από το σύνολο των 35.551 φοιτητών που φοιτούσαν στα δημόσια και ιδιωτικά Πανεπιστήμια, 12.681 φοιτητές σπούδασαν με τη μέθοδο των Σπουδών Εξ Αποστάσεως. Οι περισσότεροι ήταν Ευρωπαίοι φοιτητές που φοίτησαν σε προπτυχιακά προγράμματα (1358 Ευρωπαίοι, 637 Κύπριοι, 41 αλλοδαποί). Άλλοι 8235 Ευρωπαίοι φοιτητές σπούδασαν με την εξ αποστάσεως μέθοδο σε επίπεδο μεταπτυχιακού και 1.511 Κύπριοι καθώς και 823 αλλοδαποί.

Τέλος, σε επίπεδο διδακτορικού ο αριθμός των φοιτητών ήταν 55 Κύπριοι και 21 Ευρωπαίοι. Έναν χρόνο προηγουμένως, δηλαδή τη χρονιά 2015-2016, ο αριθμός των Ευρωπαίων φοιτητών που σπούδαζε στην Κύπρο με την εξ αποστάσεως μέθοδο ήταν στο σύνολο (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) 9.586 φοιτητές, εκ των οποίων οι 2.036 ήταν Κύπριοι. Άλλοι 1.276 ήταν φοιτητές από τρίτες χώρες.

Όσο αφορά την έκδοση βίζας, ο CEO Chair of the Council – Founding Partner του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus κος Φλώρος Βωνιάτης ανέφερε:  « Ως πανεπιστήμιο θεωρούμε ότι οι διαδικασίες έκδοσης φοιτητικής βίζας σήμερα είναι ανασταλτικές λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των κυβερνητικών υπηρεσιών. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός που να επιτρέπει στα πανεπιστήμια, αφού εξετάσουν με ορθολογιστικά οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια την αίτηση κάποιου αλλοδαπού, να εκδίδουν προσωρινή φοιτητική βίζα. Το ίδιο το πανεπιστήμιο να έχει την ευθύνη για έκδοση κανονικής φοιτητικής βίζας πάντα σε συνεννόηση και με την εποπτεία των κρατικών υπηρεσιών. Το κράτος μπορεί να κα-θορίσει τις διαδικασίες, με τις ανάλογες δεσμεύσεις και εγγυήσεις από τα πανεπιστήμια, τα οποία θα λειτουργούν ανταγωνιστικά τόσο για την προσωρινή φοιτητική βίζα όσο και για τη δυνατότητα εργασίας για απόκτηση εμπειρίας στον κλάδο σπουδών. Αυτό το σύστημα υπάρχει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης και πρέπει να υιοθετηθεί και στην Κύπρο ».

Date