Go back to Homepage

Categories

#UCLanians BlogLatest NewsLaw AcademySchool NewsSeminars & EventsUncategorizedProfessional Short Courses

Month

Year

Latest News

Δρ. Λούκας Γλύπτης «Το Πανεπιστήμιο ωφελεί την αγορά εργασίας»

Δρ. Λούκας Γλύπτης: «Το Πανεπιστήμιο ωφελεί την αγορά εργασίας»

Η εκπομπή «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί» ξεναγήθηκε στους χώρους της βραβευμένης Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, με τον Δρ. Λούκα Γλύπτη, Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, να εκτελεί χρέη «ξεναγού», αφού μέσα από τη συνομιλία του με τη δημοσιογράφο Δόξα Κωμοδρόμου, πληροφόρησε το κοινό για το ιστορικό της ίδρυσης του Πανεπιστημίου, τις σχέσεις του με το UCLan Ηνωμένου Βασιλείου, τα προγράμματα σπουδών με ονομαστική αναφορά σε αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας, τα κριτήρια εισδοχής των φοιτητών/τριών, τους λόγους που οι σπουδαστές/στριες επιλέγουν τη Λάρνακα για ανώτατη εκπαίδευση και γιατί το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου αποτελεί την ιδανική επιλογή μετά το Brexit. Για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν αυθεντικό Βρετανικό Πτυχίο, η κατάργηση του φοιτητικού δανείου καθιστά πλέον το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus, ως την ιδανική και οικονομικά συμφέρουσα επιλογή για πραγματική βρετανική πανεπιστημιακή εμπειρία στην Κύπρο.

«Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη πλέον δεν επιτρέπει εύκολη πρόσβαση, αν και επιδιώκει να υποκαταστήσει τη μεγάλη απώλεια της πρόσβασης του Erasmus  μέσω του λεγόμενου «….». Η δεκάχρονη εμπειρία, μάς έχει καταδείξει ότι οι φοιτητές που επιλέγουν σπουδές στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus δεν επιλέγουν τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω του ότι διαπιστώνουν πως λαμβάνουν τα οφέλη της βρετανικής εκπαίδευσης, σπουδάζοντας όμως σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον με αναγνωρισμένη οντότητα και με εύκολη βοήθεια και στήριξη στον τόπο τους. Το να φοιτά κανείς στην Κύπρο έχει τεράστια οικονομικά οφέλη και ο φοιτητής/τρια εξασφαλίζει ταυτόχρονα δυο αναγνωρισμένα πτυχία».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου, όπως ανέφερε ο Δρ. Γλύπτης, εδράζονται πέραν της βρετανικής εκπαίδευσης σε συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία ανάγονται αναλόγως της συγκεκριμένης ταυτότητας του κάθε προγράμματος σπουδών, π.χ. το πτυχίο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής έχει ιδιαίτερη σχέση με το Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), πράγμα που δίνει μοναδική ευκαιρία στους/στις φοιτητές/τριες να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικού επιπέδου εξετάσεις του ACCA κατά τη διάρκεια των σπουδών τους σε προπτυχιακό επίπεδο. Αυτό το καινοτόμο εγχείρημα στην κυπριακή ανώτατη εκπαίδευση, ανέφερε, ανήκει αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αποφοίτησή τους, τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να γίνονται ελκυστικότεροι στην αγορά εργασίας. Το πτυχίο επίσης της Πληροφορικής παρέχει στους αποφοίτους του το πλεονέκτημα να αποκτήσουν συγκεκριμένες πιστοποιήσεις από αντίστοιχα επαγγελματικά σώματα πληροφορικής, μέσα από στρατηγικές συνέργειες σε ανάλυση δεδομένων».

Αναφέρθηκε και στη σχολή Νομικής η οποία διαθέτει τη μοναδική αίθουσα εικονικού δικαστηρίου στην Κύπρο, στην οποία οι εν δυνάμει νομικοί έχουν την ευκαιρία να διεξάγουν εικονικές δίκες μέσα σε ένα εικονικό δικαστήριο, βοηθώντας τους έτσι να αποκτήσουν τη σχετική εμπειρία.

Και στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus έχει προβεί σε σειρά συνεργασιών με πράκτορες και ξενοδοχεία. Όλα τα μνημόνια συναντίληψης, ανέφερε ο Δρ. Γλύπτης, έχουν βασικό τους αντικείμενο την αμοιβαία επωφελή σχέση με τους εταίρους, δηλαδή τη δέσμευση του Πανεπιστημίου να παρέχει καλής ποιότητας φοιτητές/ριες για κάλυψη πρόσκαιρων εργασιακών αναγκών, με σκοπό την υποβοήθηση απόκτησης μόνιμης εργασιακής θέσης. Αυτό είναι καθήκον εξάλλου κάθε Πανεπιστημίου, πρόσθεσε, δηλαδή να ωφελούμε την αγορά εργασίας, με το να επιστρέφουμε στην κοινωνία ως προσφορά, τη γνώση των φοιτητών.

Ο Δρ. Γλύπτης δεν παρέλειψε επίσης να υπογραμμίσει τις διεθνείς διακρίσεις και τα βραβεία που εξασφαλίζουν οι Σχολές του Πανεπιστημίου και τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης των νέων. Μίλησε επίσης για το στρατηγικό πλάνο αλλά και το όραμα του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, για τα επόμενα χρόνια σε συνδυασμό πάντα με την αρχική του ακαδημαϊκή αποστολή. «Σημαντική πρόκληση για το Πανεπιστήμιο είναι η περαιτέρω ανάπτυξή του ως ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της συνεχόμενης αναγνώρισης των προγραμμάτων σπουδών από την αγορά εργασίας και από επαγγελματικούς συνδέσμους, άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς».

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο Δρ. Γλύπτης ανέφερε ότι όραμά του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο είναι η εγκαθίδρυση του νησιού ως ελκυστικού προορισμού ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτό το όραμα, είπε, χρειάζεται και απαιτεί την αγαστή συνεργασία των πανεπιστημίων μέσα από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία επιτελεί καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Σε συνεργασία με το Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας, αλλά και την Κυβέρνηση, είπε, ο ελκυστικός τρόπος ζωής και τα ελκυστικά δίδακτρα με τις ευκαιρίες κατάρτισης εργασιακής εμπειρίας, καθιστούν την ανώτατη εκπαίδευση ποιοτική σε διδακτικό και ερευνητικό επίπεδο, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών.

Μπορείτε να ακούσετε όσα σπουδαία ειπώθηκαν στην εκπομπή «Πανεπιστημιακοί Θησαυροί», εδώ.

Date