Go back to Homepage

Categories

#UCLanians BlogLatest NewsLaw AcademySchool NewsSeminars & EventsUncategorizedProfessional Short Courses

Month

Year

Latest News

Εκστρατεία Προστασίας της Μέλισσας – ο ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και η προσφορά της στην ανθρωπότητα από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

Εκστρατεία Προστασίας της Μέλισσας – ο ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και η προσφορά της στην ανθρωπότητα  από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS)  του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus

Η Ακαδημαϊκή κοινότητα του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, ανακοινώσε την Παρασκευή, 01/03/2024  περήφανα την έναρξη  Εκστρατείας για τη Προστασία της Μέλισσας, με έμφαση το ρόλο της μέλισσας για το  περιβάλλον και την προσφορά της στην ανθρωπότητα.

Η Συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus,  τελέστηκε  υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρίας Παναγιώτου, την οποία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου. Την Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Αντωνία Θεοδοσίου, εκπροσώπησε η κ. Αντωνία Σωκράτους Πεδόνε, Λειτουργός Τύπου και Πληροφοριών,η οποία τόνισε την υποστήριξη της όλης Εκστρατείας από το Γραφειο της Επιτρόπου Περιβάλοντος.

Ως πιστός συνεργάτης του Ινστιτούτου Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, η εταιρεία «Μέλιν Εστί ΛΤΔ»  στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία με την παραχώρηση υπηρεσιών για την ομαλή διεκπεραίωση της εκστρατείας.

Την Συνέντευξη Τύπου χαιρέτησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Συμβουλίου του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus κ. Φλώρος Βωνιάτης, , ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου, εκ μέρους της Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρίας Παναγιώτου, και η κ. Αντωνία Σωκράτους Πεδόνε, εκ μέρους της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Αντωνίας Θεοδωσίου.

Την Εκστρατεία Προστασίας της Μέλισσας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο της μέλισσας στο περιβάλλον και τη προσφορά της στην ανθρωπότητα, παρουσίασε η κ. Αθανασία Αγγέλου, Υπεύθυνη Καθηγήτρια του Επαγγελματικού Προγράμματος Σπουδών (IPS) στη Γεωργοκτηνοτροφία.

Το παρόν τους έδωσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, καθώς και  βουλευτές , εκπροσώποι κομμάτων, αγροτικές οργανώσεις,  το Τμήμα Γεωργίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων, και πολλοί άλλοι σεβόμενοι τη μέλισσα και το περιβάλλον.

Η κ. Αγγέλου στην παρουσίαση της τόνισε ότι στην Ευρώπη η μέλισσα βρίσκεται στα όρια εξαφάνισης, αφου περίπου το 1/3 του πληθυσμού των μελισσών μειώνεται.

Τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος δέχεται αλλεπάλληλες περιβαλλοντικές απειλές, με κυριότερη την κλιματική αλλαγή η οποία στην χώρα μας συνεπάγεται με συνεχόμενες ανομβρίες που οδηγούν στην ερημοποίηση.

Τα χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης, στην περιοχή μας, σύμφωνα πάντοτε με έγκυρες πηγές έρευνας που έχουν παρουσιαστεί στην Ευρωπαική Ένωση για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ανήκει και η Κύπρος, σε συνδυασμό με παγκόσμιες έρευνες για τους πληθυσμούς μελισσών (ως ο βασικότερος επικονιαστής), οι οποίοι μειώνονται όλο και περισσότερο, αναδεικνύουν τον αντίκτυπο στην μειωμένη παραγωγή φρούτων και λαχανικών εμπνέοντας πλέον μια παγκόσμια ανησυχία.

Εκτός των παραπάνω, η αλλαγή χρήσης της γης και η απώλεια οικοτόπων, η αυξανόμενη οικιστική δραστηριότητα, οι πυρκαγιές, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η εντατική γεωργική εκμετάλλευση και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, αποτελούν αιτίες για την μείωση των μελισσών, η οποία μείωση μας οδηγεί σε αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη και κατά συνέπεια στον άνθρωπο, αλλα και της οικονομικής κρίσης, λόγω της αύξησης της τιμής πολλών προϊόντων.

Πάνω από το 80% των καλλιεργιών στην Ευρώπη, είναι καλλιέργιες που προέρχονται από επικονίαση. Περίπου 15 δισ. Ευρώ της ετήσιας γεωργικής παραγωγής στης Ευρώπης αποδίδονται άμεσα σε επικονιαστές. Οι επικονιαστές αποτελούν ζωτική σημασία για την ασφάλεια των τροφίμων και της βιοποικιλότητας και συνεισφέρουν στην παραγωγή φασμάκων, βιοκαύσιμα και πολλών άλλων.

Το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών  του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, αφουγκράζοντας τα ανησυχητικά αποτελέσματα των ερευνών όσο αφορά το περιβάλλον, αποφάσισε στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του, την πραγματοποίηση  της εκστρατείας «Προστασία της Μέλισσας – Ο ρόλος της μέλισσας στο περιβάλλον και η προσφορά της στην ανθρωπότητα» με αρχικό στόχο την αφύπνηση των πολιτών σχετικά με την επικονίαση, την ενημέρωση τους για τα οφέλη της μέλισσας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την προστατεύσουμε, έτσι ώστε να σώσουμε και εμάς τους ίδιους.

  • Επικονίαση  είναι η μεταφορά γύρης από τους ανθήρες ενός άνθους, στο στίγμα της υπέρου ενός άλλου άνθους, για να γίνει η γονιμοποίηση και η αναπαραγωγή του φυτού. Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα  που παρουσιάζεται στα φυτά – λουλούδια μετά την χαμηλή βροχόπτωση.
  • Ο σπόρος ή ο καρπός  ο οποίος θα δημιουργηθεί μέσω της επικονίασης – γονιμοποίησης καθιστά ξανά την έναρξη της ζωής στο φυτό ή στο λουλούδι  όταν πέσει ξανά στο έδαφος.
  • Εαν δεν υπάρχει επικονίαση δεν θα υπάρχουν σπόροι για κανένα λουλούδι ή φυτό για να φυτρώσει την επόμενη χρονιά. Μειωμένη επικονίαση εξυπαούεται και μειωμένη παραγωγή φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών. Η επικονίαση αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό το οποίο προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και στο περιβάλλον αφιλοκερδώς.
  • Η συμμετοχή της μέλισσας στην επικονίαση είναι αξιοσημείωτη για τη φύση και τον άνθρωπο, γιατί η μέλισσα στην προσπάθεια της για επιβίωση, άθελα της συμμετέχει στην ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου των φυτών, ως ο κυριότερος μεταφορέας της γύρης και ο κυριότερος επικονιαστής! Η κάθε μέλισσα στην προσπάθεια της για επιβίωση επισκέπτεται κατά την διάρκεια της ζωής της περίπου 4 εκατομμύρια ανθη διαφόρων φυτών και λουλουδιών

Η επικονίαση και το περιβάλλον αποτελούν θέματα συνεχούς ενδιαφέροντος και περαιτέρω μελέτης από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, αφού μέσω του  Διπλώματος Επαγγελματικών Σπουδών στην Γεωργοκτηνοτροφία, οι φοιτητές του Ινστιτούτου αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις στις νέες γεωργικές-κτηνοτροφικές πρακτικές με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκστρατεία θα στηριχθεί σε τρείς βασικούς πυλώνες:

Α.  Ενημέρωση κοινού μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, άρθρα στις εφημερίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωση

Β. Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών Πανεπιστημίου UCLan Cyprus  – κλάδο της Γεωργοκτηνοτροφίας

Μέσω εκπαιδεύσεων στους  φοιτητές για την σημασία της μελισσας ως προς το περιβάλλον και για την προστασία της

Κήπος Πανεπιστημίου – Πρότυπο προσέλκυσης επικονιαστών

Ενίσχυση Μελισσοκομικής Χλωρίδας – βιωματικά εργαστήρια

Τοποθετήση ξενοδοχείων μελισσών για προσέλκυση επικονιαστών

Πρακτική άσκηση & έρευνα για τον τρόπο συμπεριφοράς των μελισσών στο περιβάλλον με βάση τις κλιματικές αλλαγές, με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό στο μελισσοκομείο του συνεργάτη μας «Μέλιν Εστί ΛΤΔ»

Συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων με Πανεπιστήμια της Κύπρου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Στόχος μας, το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus  να καταστεί ως Κέντρο Πληροφοριών για τους τρόπους προστασίας της μέλισσας και συνάμα του περιβάλλοντος.

Γ. Μέσω των γνώσεων και των πληροφοριών που θα αποκομίσουν οι φοιτητές μας, θα ενισχύσουν το έργο μας στην ενημέρωση του κοινού, για τους τρόπους προστασίας της μέλισσας και του περιβάλλοντος

Εκπαιδευτικά σεμινάρια προς μελισσοκόμους για τήρηση των κανόνων ορθής μελισσοκομικής πρακτικής, εμπουτισμός της μελισσοκομικής χλωρίδας καθώς και για την ευημερία της μέλισσας.

Date