Go back to Homepage

Categories

#UCLanians BlogLatest NewsLaw AcademySchool NewsSeminars & EventsUncategorizedProfessional Short Courses

Month

Year

Latest News, Seminars & Events

Ενότητα με θέμα ‘Ξανανοίγοντας το «Μαύρο Κουτί» της Διακυβέρνησης στον Αθλητισμό’ υπό την αιγίδα της EASM με διοργανωτή το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Υπό την αιγίδα της EASM

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Διοίκησης Αθλητισμού (EASM) είναι ένας επιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως σκοπό τον προβληματισμό, την έρευνα και τον συνεχή διάλογο με το ευρύτερο αθλητικό οικοσύστημα στην Ευρώπη σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού. Βασική επιδίωξή της EASM είναι η μελέτη των εκπαιδευτικών αναγκών στο χώρο της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού και η συμβολή στην αποτελεσματική αναβάθμισή τους, όπως και η παροχή και ανταλλαγή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων με ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες του αθλητισμού, αλλά και φοιτητές στον εν λόγω κλάδο σπουδών.

H EASM ιδρύθηκε το 1993, και κάθε χρόνο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού. Έκτοτε, λοιπόν, 27 ευρωπαϊκές πόλεις το έχουν φιλοξενήσει, με παραπάνω από 7200 εργασίες να έχουν παρουσιαστεί στα ετήσια αυτά συνέδρια.

Τι γίνεται φέτος;

Λόγω της πανδημίας, το ετήσιο συνέδριο της EASM θα φιλοξενηθεί διαδικτυακά από εννέα διαφορετικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε έξι διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Πολωνία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία και Κύπρος) με εννέα διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Μετά από πρόταση που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus επιλέχθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της EASM να διοργανώσει μια από τις ενότητες με θέμα: ‘Ξανανοίγοντας το «Μαύρο Κουτί» της Διακυβέρνησης στον Αθλητισμό’. Η εν λόγω ενότητα θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021, από τις 1400-1700 (τοπική ώρα).

Περί της εν λόγω θεματικής ενότητας

Η διακυβέρνηση ως γνωστικό αντικείμενο έρευνας και διοικητικής πρακτικής έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε σε βάθος (α) τον κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό ρόλο των αθλητικών οργανισμών της σύγχρονης κοινωνίας και (β) τις συνέπειες της απουσίας της. Στις πιο απλές μορφές οργάνωσης του αθλητισμού, δηλαδή στον αθλητικό σύλλογο ή σωματείο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, για να υφίσταται ο δεσμός κοινού συμφέροντος, ως ζωτικό μέρος αυτού που αποκαλούμε «κοινωνία των πολιτών». Οι οργανισμοί αυτοί είναι κοινή υπόθεση των μελών τους και όλων εκείνων των πολιτών που επιλέγουν να ενεργοποιούνται στις λειτουργίες τους, για να παράγουν ωφελήματα για τους αθλητές τους και να σχεδιάζουν τα λεγόμενα «μοντέλα ανάπτυξης» του κάθε αθλήματος. Όμως, για να ευδοκιμήσει αυτός ο κοινός δεσμός συμφέροντος, απαιτούνται όραμα, στρατηγικοί στόχοι, πόροι, ξεκάθαρες πολιτικές και διαδικασίες ελέγχου που διασφαλίζουν την τήρηση της νομιμότητας και την ουσιαστική λογοδοσία και διαφάνεια. Στο πλαίσιο αυτό οι αθλητικοί οργανισμοί οφείλουν να περιφρουρούν και να ενισχύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό τους. Παράλληλα, οι εκάστοτε ηγέτες των αθλητικών οργανισμών επιβάλλεται όχι μόνον να ασκούν αποτελεσματική διακυβέρνηση στις παρούσες συνθήκες, αλλά και να εργάζονται, να μεριμνούν και να διασφαλίζουν την ομαλή παράδοση της «σκυτάλης» στους νέους ηγέτες, με τον ίδιο τρόπο, όπως αποσύρονται οι μεγάλοι αθλητές από το βάθρο, για να ανεβούν οι νεότεροι. Όταν η διακυβέρνηση είναι απούσα ή «νοσεί» σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τότε μοιραία εντός των αθλητικών οργανισμών κυριαρχούν η αδιαφάνεια, η κακοδιαχείριση των πόρων και τα κάθε είδους σκάνδαλα που διαβρώνουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες οι ίδιοι οι οργανισμοί έχουν θεσμοθετήσει. Παράλληλα, υπάρχει σημαντικό έλλειμμα  νομιμότητας, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η αυτονομία και το αλληλένδετο δικαίωμα της αυτορρύθμισης των αθλητικών οργανισμών που – έως τις μέρες μας– θεωρούνται αυτονόητα.

Date